J E G Y Z Ő K Ö N Y V

 

Készült: Jásd Szlovák Kisebbségi Önkormányzat Testületének 2011. március 21-én 
               (hétfő) 17 órai kezdettel megtartott  KÖZMEGHALLGATÁSON

 

Ülés helye: Önkormányzat tanácsterme

 

Jelen vannak:

                        Trojákné Major Veronika        elnök

                        Bákor Tibor                              elnökhelyettes

                        Troják Mihály                           képviselő                    

                        Vachtler Kinga              képviselő

 

Borteleki Istvánné                     körjegyző

 

A lakosság köréből nem vett részt senki a közmeghallgatáson.

 

Trojákné Major Veronika elnök:

Szeretettel köszöntöm a jegyzőasszonyt, a polgármester Úrat,  képviselő társaimat a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat  közmeghallgatásán, melynek témája a 2010. évi teljesítéséről szóló beszámoló.

 

A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat főbb feladata a hagyományőrzés ápolása, nyelv használata, helyi értékek megőrzése. Úgy érzem ezeknek a kritériumoknak eleget is teszünk, hiszen a Jásdi Szlovák Pávakör híven őrzi a hagyományokat. Itt szeretném megragadni az alkalmat , hogy minden egyes pávakör tagnak köszönetet mondjak az önzetlen munkáért, hiszen semmiféle juttatásban nem részesül senki ,szabadidejüket is feláldozzák, hogy méltón mutassák be a helyi hagyományokat.

 

A nyelv megőrzésére a helyi általános iskolában szlovák nyelv oktatás keretében kerül sor, sőt a képviselőtársaimmal minden 3. héten járunk Bakonycsernyére Ecseri Viktória szlovák tanárnőhöz a nyelvet elsajátítani, a pávakör keretében Polcsikné Terka nénitől kapuk nagy segítséget, hiszen ő a szlovák dalokat magyarra fordítja nekünk,  ezáltal  tudjuk mit énekelünk, s így élvezetesebbé válnak az előadásaink. 

 

A helyi értékek megőrzése: Nagyon örültünk hogy Egry Mária tanítónő nekünk ajánlotta fel a 100-éves bútorait, melyet a kisebbségi önkormányzat  meg is vásárolt. A kisebbségi önkormányzat  kapott egy  helyiséget , ahol   már el is kezdtük a szoba berendezését .

Kimeszeltük, a paraszt mennyezetet lefestettük, kitakarítottunk, a bútorokat és a bábukat elhelyeztük, már csak a bábuk felöltöztetése van  hátra , s a pávakör eddigi munkáit, ajándékait kell a végső helyre rakni, s ez a szoba látogatható is lenne a nagy közönség előtt.

 

Úgy érezzük minden rendezvényen kivettük a részünket.

Május 1-én kipróbálhattuk az újonnan épült színpadot. A szüreti felvonulást teljes egészében a kisebbségi önkormányzat bonyolította le a felvonulástól a megvendégelésig.

 

Karácsony közeledtével részt vettünk a betlehem felállításában.  Az öregek karácsonyának a megszervezésében  is segítettünk , s természetesen a pávakör is fellépett a műsoron.

 

A tavalyi évben 565.670 Ft volt a normatív támogatás melyhez hozzájött 360 ezer Ft önkormányzati támogatás, a feladatalapú támogatásra is 170 730 Ft-ot kaptunk,  amelyet a jegyzőasszonynak köszönhetünk,  hiszen ő írta meg nekünk az ehhez szükséges pályázatokat. Tehát a bevételek éves összege 1.006 400 Ft szerintem ezt az összeget amit kaptunk, megpróbáltuk a legjobb tudásunk, és   segítő készségünk szerint elosztani. 

200 ezer Ft-ot fordítottunk a futball pályán megépült színpadra , Mária néni bútorai 60 000 Ft - ba kerültek.

A pávakör éves utaztatása 40 000 Ft volt.  Rendezvényszervezésre 200 000 Ft -  ot fordítottunk.

Karácsony közeledtével a iskolásoknak 60 000 Ft - ot, az óvodásoknak 40 000 Ft- ot  adtunk . A faluban lévő idős emberekről sem feledkeztünk el, minden idős ember  1.000 Ft - os ajándékutalványt kapott, mely összesen 127. 000 Ft  értékű volt .Könyv vásárlásra 30 000 Ft- ot  fordítottunk.

A kisebbségi önkormányzat működéséhez is pénz kell , amely takar pld belföldi kiküldetést , telefondíjat , bérleti díjat  stb ., ezekre összesen  199.400 Ft ot költöttünk el .  A fennmaradó      50 000 Ft-ot az iskola fűtésére ajánlottuk fel, hogy segítsük az önkormányzatot ebbe a nehéz helyzetbe.

 

Én úgy érzem elég mozgalmas volt a 2010-es év, a részünkről mindent megtettünk, a  jövőben kívánok mindannyiunknak erőt, egészséget és kitartást.

        

Köszönöm hogy meghallgattak, ha valakinek kérdése van szívesen fogadom !

 

 

 

Hozzászólás nem lévén az  elnökasszony megköszönte a részvételt,  17 óra 30 perckor az ülést bezárta.

 

 

K.M.F.

 

 

 

 

Trojákné Major Veronika

                                                                 elnök